Narcolepsie

Narcolepsie is een ernstige slaapstoornis van neurologische oorsprong waarbij de hersenen niet in staat zijn om de normale slaap-waakcycli correct te regelen. Het waaksysteem wordt onvoldoende gestimuleerd, wat leidt tot plotse slaapaanvallen overdag.

Symptomen narcolepsie

Excessieve slaperigheid overdag

Mensen die aan de slaapstoornis lijden, slapen overdag op verschillende momenten plots in. Soms voor enkele seconden tot minuten. Ondanks het slaperige gevoel tijdens de dag, kunnen deze patiënten ’s nachts regelmatig wakker worden.

Plots verlies van spieractiviteit of - spanning

Een tweede kenmerk is cataplexy. Dat is een plots verlies van spieractiviteit of spierspanning meestal uitgelokt door intense emoties. Dit verlies van spierspanning kan over het hele lichaam optreden of zich beperken tot enkele spiergroepen, zoals de nek, het gezicht, de armen of de benen. Zeer specifiek voor dit fenomeen is dat het bewustzijn volledig behouden blijft! Het kan daarom lijken alsof de persoon plots in slaap valt omdat deze op de grond valt, maar alles wordt bewust ondergaan. Dit mechanisme van spierverslapping vinden we ook terug bij normale slapers tijdens de remslaap.

Hypnagogische hallucinaties

Hypnagogische hallucinaties zijn een derde belangrijk symptoom en verwijzen naar vreemde, soms angstaanjagende droomachtige ervaringen tijdens de overgang van waken naar slapen. Slaapverlamming, een tijdelijke onmogelijkheid om te bewegen tijdens slaap-waaktransities, gaat vaak gepaard met hypnagogische hallucinaties.

< Terug