De huidpriktest

Dit onderzoek berust op het principe dat er bij allergie een duidelijke zwelling en roodheid ontstaat op de plaats van het aangebrachte 'allergeen' (stof waartegen men allergisch is of kan zijn). Dit allergeen wordt in contact gebracht met de onderhuid (subcutis) met behulp van een prikkertje, vandaar de naam priktest. De huidprik-test wordt verricht op de rug van de patiënt. Er wordt telkens een positieve en negatieve controletest geplaatst om de betrouwbaarheid van de test te verzekeren. De resultaten van een huidpriktest moeten echter met enige omzichtigheid worden gehanteerd. Advies van de arts is nodig om de test te kunnen interpreteren in de context van het verhaal.

Met commercieel allergeen

Naast de positieve en negatieve controletest worden telkens afzonderlijke druppels van een commercieel vervaardigd allergeen op de huid van de rug geplaatst. Vervolgens wordt elke druppel doorprikt met een prikker. De reactie van de huid wordt na 15-20 minuten afgelezen door de verpleegkundige en in het medisch dossier gezet. Er bestaan 2 vormen van huidtests met commercieel allergeen:

  • Pneumallergenen omvatten de allergenen die ingeademd kunnen worden en bijgevolg een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ze worden via druppels op de huid gebracht voor de huidtest. Voorbeelden: pollen, huisstofmijt en dierenepitheel.
  • Voedselallergenen omvatten een ruime groep van verschillende voedingsstoffen die via een druppelvorm worden aangebracht. Voor melk wordt steeds verse melk gebruikt. Dit dient niet van thuis te worden meegebracht, tenzij anders gevraagd door uw arts.

LET OP:

  • Gelieve medicatie zoals een anti-histaminicum (siroop of tablet) 1 week vooraf te stoppen.
  • Gelieve de avond voor en de ochtend van het onderzoek de rug niet in te wrijven met olie, crème of lotion.
  • Neem een elastiekje en/of haarband mee als uw kind lange haren heeft, zodat de rug goed vrij is.

Terug naar boven


Met verse voeding

Naast de positieve en negatieve controletest (geplaatst via druppels) wordt het allergeen in contact met de onderhuid gebracht door eerst met een prikker in het voedingsmiddel te prikken en vervolgens in de huid (Prick-to-prick test). De reactie van de huid wordt na 15-20 minuten afgelezen door de verpleegkundige en in het medisch dossier gezet. Er worden steeds verschillende voedingsmiddelen tegelijk getest. Welke voedingsmiddelen dit zijn, wordt vooraf met de arts besproken. Meestal wordt u gevraagd om deze voedingsmiddelen zelf mee te brengen, zowel in een rauwe vorm, als gebakken of gekookte vorm. U dient telkens maar een kleine hoeveelheid (1 vierkante cm is genoeg) mee te brengen, elk afzonderlijk ingepakt om 'contaminatie' te vermijden. In het geval dat er verschillende noten moeten worden getest, dient u deze niet zelf mee te brengen. Hiervoor is een vaste hoeveelheid beschikbaar in het ziekenhuis.

LET OP:

  • Gelieve medicatie zoals een anti-histaminicum (siroop of tablet) 1 week vooraf te stoppen.
  • Gelieve de avond voor en de ochtend van het onderzoek de rug niet in te wrijven met olie, crème of lotion.
  • Neem een elastiekje en/of haarband mee als uw kind lange haren heeft, zodat de rug goed vrij is.
  • Breng steeds de voedingsmiddelen afzonderlijk verpakt mee, zoals vooraf afgesproken met uw arts.
  • Meld uitdrukkelijk bij het maken van een afspraak voor dit type huidtest dat het gaat om een huidtest met verse voeding. Deze test neemt meer tijd in beslag ten opzichte van de klassieke huidtest.

Terug naar boven


< Terug