Bronchoscopie

Flexibele bronchoscopie of fibroscopie

Dit onderzoek laat toe de binnenzijde van de luchtwegen te bekijken met behulp van een 'slangvormige camera'. De grote luchtpijp en luchtpijptakken kunnen van binnenuit worden bekeken en slijmen kunnen middels een spoeling worden verwijderd. Dit laat toe om een abnormale bouw van de luchtwegen aan te tonen, alsook verder onderzoek te doen van de opgevangen slijmen, die weggewassen worden tijden het onderzoek. Een fibroscopie kan worden uitgevoerd vanaf de geboorte. De patiënt ondergaat een 'sedatie' zodat het de procedure niet bewust meemaakt en er zich niets van herinnert. In de meeste omstandigheden kan het kind de dag zelf terug naar huis.

LET OP:
Het kind moet strikt nuchter zijn! Dat wil zeggen dat het minstens 6 uur voor de procedure niet mag hebben gegeten of gedronken. Ook geen water!

Terug naar boven


Starre bronchoscopie

Dit onderzoek is een meer invasieve manier om de luchtwegen te bereiken dan een fibroscopie. Het laat toe om geïnhaleerde voorwerpen uit de luchtwegen te verwijderen, of stukjes weefsel van binnen in de luchtwegen weg te nemen voor verder onderzoek. De starre bronchoscopie wordt altijd verricht tijdens een hospitalisatie en vereist een algemene anesthesie. Dit onderzoek heeft plaats in de operatiekamer. Het kind kan ten vroegste pas de dag na een starre bronchoscopie het ziekenhuis verlaten.

LET OP:
Het kind moet strikt nuchter zijn! Dat wil zeggen dat het kind minstens 6 uur voor de procedure niet mag hebben gegeten of gedronken. (Ook geen water!)

Terug naar boven


< Terug